logobellacyka

Gyneacoloog... dat ben je niet zo 1-2-3 (Russisch spreekwoord)

Geplaatst door op in Bella's brieven
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5261
  • Abonneer op updates
  • Afdrukken

Lieve moeder

tegeltje gynaecoloogBedankt voor je lieve brief. Ik ben natuurlijk al een paar jaar weg uit Morozovo maar ik kan me, door je beeldende verhalen, nog veel van wat je schrijft voor de geest halen. De prachtige foto’s van mijnheer Moeratov helpen daar natuurlijk ook wel bij. Wat een uitgebreid archief moet die man hebben zeg! Woont hij nog steeds samen met zijn tante?

Het leven hier in het westen is heel anders dan in Rusland. Hier slaan de meeste mensen hun honden niet. Echt waar! Of, zoals Bob zou zeggen: ik zweer het!
Verreweg de meeste mensen zien hun hond als een vriend, een makker, een kameraad. Ze gaan er liefdevol mee om en geven hun hond vaak beter eten dan zichzelf. Weet je wat helemaal bijzonder is: ik heb hier zelfs een ziektekostenverzekering! Echt waar!
Hier om de hoek is zelfs een huisdierenarts. Ik maak geen grapjes moeder: een huisdierenarts! Dus geen paardendokter, maar een arts speciaal voor huisdieren! Mensen brengen er zelfs hun ratten naar de dokter! Dat is dus heel anders dan in Morozovo. Als je daar gaat hinken, als hond, dan krijg je een nekschot met een AK47 en word je aan de andere honden gevoerd.
Langzamerhand kom ik er dus achter dat het leven in het westen toch wel is zoals er gefluisterd wordt: een hondenparadijs.

We zijn verleden week met z’n allen naar Noord Groningen geweest, Daar schreef ik al over. Noord Groningen is het Siberië van het westen en het dorp waar wij waren is een soort Morozovo. Ik voelde me er dus wel thuis. We logeerden er op een hele leuke plek; bij Anne Wine. Dat is een hondvriendelijk B&B zoals dat hier heet. Het eten is er ge-wel-dig! Ook voor de baasjes. Je kunt er ook lekker in het bos wandelen en tien minuten verderop ligt een van de mooiste hondenlosloopgebieden van Nederland: het Lauwersmeer! Negenduizend hectare barstensvol konijnen!

Primatour2Het ligt wel een flink eind rijden van Den Haag, met de auto. En daar ben ik nog niet helemaal aan gewend, aan de auto. Ik moet onderweg steeds spugen. Daar krijg ik volgende keer een pilletje tegen.
O ja… halverwege Den Haag en Lauwersoog ligt Lelystad. Daar stoppen we ook om een uurtje te wandelen. Op de heen- en terugweg. Oh moeder, ik heb het hier zo naar m’n zin!

Met Bob en mij gaat het ook goed. Hij is zo lief voor me, mamma. Maar ik heb laatst wel gemerkt dat hij een pittig karakter heeft. Je moet dus met ’m uitkijken. Hij laat zich het bot niet uit de mand pikken. Er was hier een mevrouw, een week geleden, die vertelde dat ze heel veel ervaring met honden had. Want ze heeft er zelf ook een.
Bob lag in z’n mand aan een mergpijp te knagen en die mevrouw liep daar naar toe om die mergpijp af te pakken (ze beweerde zelf van niet maar wat moet anders haar motief geweest zijn?). Bob vond dat niet prettig, die aandacht, terwijl hij lag te eten. Bovendien: het was zijn bot… niet van die mevrouw.
Nou bij die mand ontstond toen een discussie tussen Bob en die mevrouw. Dat liep hoog op. Wij meenden allemaal dat Bob de juiste argumenten had. Maar die mevrouw vond dus blijkbaar van niet. Ze stak haar hand uit en keek Bob streng aan.
Ja, en toen had Bob haar pols te pakken.
Gelukkig zag die mevrouw later zelf ook wel in dat ze haar hand niet in de mand had moeten steken. Ze vatte het best nog sportief op. Dat dan weer wel. En gelukkig was er ook nog voldoende verband in huis.
En dan blijkt maar weer dat het oude Morozovaarse gezegde klopt als een bus: Je hoeft nog geen verstand van honden te hebben als je er altijd een gehad hebt. Je bent tenslotte ook geen gynaecoloog als je je hele leven al een kut hebt.

Het ga je goed mamma, tot volgende week.

PS: Op internet kwam ik een datingsite tegen waarop veel jongens en meisjes staan uit Morozovo. Ze staan er allemaal wel heel bijzonder op, vind je niet? Volgens mij zullen een aantal van hen binnenkort dus wel een relatie in het westen hebben. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat bijna alle foto’s gemaakt door mijnheer Moeratov. Klopt dat? Kun je hem dat eens vragen?

[widgetkit id=51]

Waardeer dit blogbericht:

Reacties