logobellacyka

Kerstfeest in Holland, dat is anders dan bij ons

Geplaatst door op in Bella's brieven
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5214
  • Abonneer op updates
  • Afdrukken

Дорогая мама

russian merry christmas cardBedankt voor je brief. Ik ben blij dat het goed met je gaat en dat je nog steeds gezond bent. Het is ook leuk om op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen in Morozovo. Het is per slot van rekening een heel bijzonder dorp. Vind je niet?

Hier in Den Haag heb ik het echt naar m’n zin. Dat jok ik niet. Deze keer is het echt waar! Die Bob is een hele leuke vent. Hij laat me in m’n waarde en geeft me toch heel veel aandacht. Dat is lief van ’m. Hij heeft ook geduld met me en accepteert m’n - zeg maar - typische vrouwendingen. Het is dus een heel verschil met alle Russische mannen die ik tot nu toe gehad heb (en zij mij). Het is waar wat ze zeggen: in het westen zijn de mannen veel beschaafder. Ik doe er wat filmpjes bij die de onderbaas gemaakt heeft.

 

 

De dagen hier in het westen gaan ongeveer als volgt: elke morgen gaan Bob en ik samen naar de slaapkamer van die twee. Daar gaan we staan kwispelen. We likken dan aan hun gezichten, eerst aan de ene kant van hun bed en dan aan de andere.
Ze komen er dan uit. Met de ene gaan we dan wandelen terwijl de ander ons ontbijt klaar maakt. Dat staat dan klaar als we na een poosje terug komen. Prima eten: lekker vers vlees met stukjes bot en zo. Dat kopen ze bij FormiDog. Ze hebben hier wel de vreemde gewoonte dat je pas mag gaan eten wanneer zij zeggen dat het mag. Als ik voor m’n beurt ga dan moet ik extra lang wachten. Beetje kinderachtig… maar ik pas me aan.

De baas gaat daarna naar beneden, naar z’n kantoor. Bob gaat met ’m mee. Als de onderbaas thuis blijft dan blijf ik bij haar. Als zij weg gaat dan ga ik in de erker liggen, op de uitkijk.
Om negen uur komen er andere mensen in huis. Soms één, soms twee, soms meer. Bob en ik gaan dan even lekker blaffen.

Tijdens de lunch gaat de baas met ons lopen. Een half uurtje. Als we terug zijn krijgen we een klein dingetje te eten. Daarna moeten we weer wachten tot de onderbaas thuis komt of tot half zes, wanneer het kantoor klaar is.
We gaan dan opnieuw lopen. Niet lang, maar alleen een rondje om te poepen en te piesen.
Als we thuis komen gaan die twee eten en krijgen wij ook weer een lekkere bak met vers vlees. We mogen ook borden schoonlikken, en soms zelfs de pannen.

matryoshka kerstmis 800Elke avond gaan Bob en ik een uurtje rollebollen door de kamer. We mogen hier over de meubels springen, de kussens er af gooien, met onze manden en dekens slepen. Die twee vinden bijna alles goed en grappig. We krijgen hier dus heel veel vrijheid.
Aan het eind van de avond gaan we opnieuw wandelen. Vaak doen we dat samen met vijf andere honden. Dat zijn Spanjaarden, vrienden van Bob. Het is heel erg leuk om te zien hoe Bob met z’n vrienden om gaat.
Hij is erg populair hier in de buurt. Er gaan allemaal verhalen dat hij agressief zou zijn en dat ie een kort lontje heeft. Daar moet je niks van geloven. Dat is beslist niet zo. Allemaal roddel. Bob heeft wel een groot rechtvaardigheidsgevoel en is heel trouw en principieel. Hij waakt over ons zoals vader Stalin dat deed, in de goeie oude tijd. En ja, als een verbale waarschuwing niet helpt dan laat hij ook z’n tanden zien. Hij verdedigt ons te vuur en te zwaard.

We hebben een eigen slaapkamer in dit huis. Je mag er op het bed slapen en in een mand. Wie 's avonds het eerst in die kamer is mag op het bed. De ander moet in de mand. Dat is niet erg. Dat is een spelletje.

Het weekend duurt hier drie dagen. Als de onderbaas vrij is dan gaan we elke dag een lange wandeling maken, zonder riem. Er zijn op die losloopplekken plekken ook andere honden die soms “russissche manieren” hebben. Bob wil me daar tegen beschermen en blaft dan wel veel. Dat is lastig. Maar hij bedoelt het goed.

Aanstaande dinsdag komen de mevrouwen van het bevrijdingsfront bij ons op bezoek, Ze komen niet alleen kijken hoe ik het hier naar m’n zin heb; ze komen ook met de baas praten. Ik heb begrepen dat de baas gaat helpen met de internetdingen van het bevrijdingsfront. Hij is daar heel handig in.
De onderbaas is dat helemaal niet. Maar die heeft weer andere leuke dingen.

KerstboomHier in Nederland viert iedereen Kerstmis. Ze hebben de bossen gekapt en de bomen binnen gezet. Daar hebben ze allerlei Chinese blingbling in gehangen. Heel apart!

Die twee hebben ook zoiets, maar dan anders. Zij hebben een tweedehandsje, van vorig jaar.
De baas heeft het verschil met onze boom en de anderen aan Bob en mij uitgelegd:  Kerstmis - zo zegt hij - is steeds meer een feest van overdaad geworden, van het-kan-niet-groots-en-gek-genoeg-zijn. Hij had er moeite mee om dat aan ons  te verkopen. Omdat wij uit het gesticht (Bob) en een Russisch kamp komen (ik dus). Daar was Kerstmis echt geen vetpot.

De baas zei toen, met die zachte vertelstem van 'm:
“Luister eens: juist door er op deze manier mee om te gaan kan ik aan jullie, onze hondjes, laten zien dat het ook best wat minder kan met al die weelde. Ik vind dat we blij moeten zijn met wat we nog hebben in deze sombere, donkere dagen. We moeten dankbaar zijn voor juist de kleine dingen in het leven.
Die Lieve Heere Jezus Christus werd tenslotte ook als een straatarm joods ventje geboren. Hij lag ook gewoon maar in z'n blote kont in een ruwhouten voerbak in een tochtige stal. Denk eens aan die splinters! Hij had zich wel kunnen bezeren!
Dan had ie ook nog die teringherrie van die ezel aan z'n kop. En dat geflats van die schijtende koeien, en die meur daarvan. En het barstte er van de muggen. En dan heb ik het nog niet eens over die schapen, want dat waren ook geen lieverdjes. Vertel mij wat.
Nee, dat was geen luxe hoor, zo'n stalbevalling, in die dagen."

Mooi hè, die kerstgedachte. Vind je niet?
Dat zet je wel weer op je plek.

Dat was het weer voor deze week. Doe de groeten aan iedereen die ik ken. Tot volgende week zondag.

Белла, ваша дочь

PS: Ik heb nog wat foto’s toegestuurd gekregen van de buren. Wat vind jij er van?

[widgetkit id=39]

Waardeer dit blogbericht:

Reacties